Categories Menu

Papírforma – Paperwork

Papírinstalláció a Kiscelli múzeumban a Design7 2015 alkalmából

Régi tárgyak ihlette papírinstallációt készítettünk Karcsi Papírboljával közösen a Kiscelli múzeum templomterében. 
Részletes információ az installációkról a galéria alatt olvasható
Fotók: Kövesdi Réka, Nádasi Kriszti

Bútor 1. – Karosszék
Jávorfa, festett díszítésű, háttámlájában festett medállal, ülése kárpitozott. 18. századi angol klasszicista bútor másolata. Készült Schmidt Miksa budapesti gyárában, 1904.
Az installáció – “A nő, aki csak derékig látszik”
A szék háttámláján látható női portré misztériuma ihletett meg bennünket. Mivel nem tudni, kit ábrázol, kíváncsiság lett úrrá rajtunk, vajon ki rejtőzik a szép, szomorú arc mögött. Őt idézzük meg az installációban, széken felejtett ruhájával, mely az idővel lassan szertefoszlik, ahogyan az ő kiléte is a feledés homályába merült.

Bútor 2. – Kanapé
Faragott, eredetileg aranyozott, jelenleg bronzolt felületű, háttámláján és ülőfelületén gobelin-huzattal. XVI. Lajos stílusú kanapé másolata. Készült Friedrich Otto Schmidt bécsi gyárában, 1902.
Az installáció – “Rózsák háborúja”
A XVIII. század burjánzó romantikája ölt testet ezen a kanapén. Gyönyörű gobelin rózsacsokor díszeleg a háttámlán, mely arra buzdít minket, hogy ne vessük meg az öncélú dekorativitást. S mivel a gobelin egy szövést utánzó hímzéstechnika, így mi is egyfajta papírhímzés-verziót készítettünk.

Bútor 3. – Támlásszék
Sötétre pácolt tölgyfa, háttámláján tölgyfa furnér borítással és vésett díszítéssel, színezett politúrával fényezett. Tervezője Lajta Béla. Készült a Vakok Intézete (ma: Mozgásjavító Intézet, XIV. Mexikói út 60.) számára, 1908.
Az installáció – “Tapintat”
Mivel a széket világtalanok használták, a tervező vésett motívumokat tervezett díszítésként annak oldalára, hogy tapintással is élvezhető legyen a díszítőművészet. Mi pedig azon gondolkoztunk el, hogyan tudnánk egy felületen ötvözni Lajta Béla gyönyörű, magyar szecessziós motívumait és a tapintással is megismerhető művészet örömét.

Bútor 4. – Íróasztal
Diófa borítás, kihúzható, bőr felületű írólappal, esztergált fiókkihúzó gombokkal, felépítményén faragott korláttal, sárgaréz veretekkel. Egykor Clark Ádám tulajdonában, 1855 k.
Az installáció – “A konstruktőr”
A jól menő építési vállalkozó és mérnök Clark Ádám íróasztala láttán eszünkbe jutott a sok építmény és szerkezet, amelynek elkészültében része volt. Előtte tisztelgünk egy olyan installációval, amely szilárd, öntartó és strukturált.

Bútor 5.– Szecessziós mosdóállvány
Kovácsoltvas, vörösréz víztartállyal és lavórral. Készült Jungfer Gyula budapesti műhelyében, 1880 k.
Az installáció – “Hommage à Jules Jungfer”
Kovácsoltvas indák, levelek és virágok sokasága díszíti ezt a tárgyat.
A magyar díszműkovács mesterséget művészi szintre emelő Jungfer Gyula olyan elismerésekkel büszkélkedhetett, mint például a Párizsi Világkiállítás ezüstérme vagy a Milleneumi Kiállítás aranyérme. Ő teremtette meg a növényvilág motívumait felhasználó naturalista kovácsoltvas stílust. A kor leghíresebb építészeivel dolgozott együtt, és munkáit városszerte ma is csodálhatjuk. Vastekervényeit álmodtuk papírba.

Bútor 6. – Kétajtós szekrény
Eredetileg mahagóni színűre pácolt tölgyfa, vörösréz rátétekkel. Melchior Lechter (1865 – 1937) festő, iparművész 1898-ban készített műhelyszekrényének kicsinyített mása. Készült Friedrich Otto Schmidt bécsi vagy Schmidt Miksa budapesti gyárában, 1900 k.
Az installáció – “Ars Poetica”
A szekrény tetején olvasható felirat Nietzsche Zarathusztrájából származik: «Trachte ich nach Glücke? Ich trachte nach meinem Werke!» Mely ennyit tesz: « Már régóta nem törekszem boldogságra, Mívemre törekszem. » Úgy éreztük, ez akár a kiállítás mottója is lehetne, ezért áll ez a mondat az installáció fókuszában.

Bútor 7. – Empire vitrin
Fenyőfa alapon körtefa borítás, esztergált oszlopok, faragott, aranyozott oszlopfők, feketére pácolt, feketített politúrával fényezett. Készült Joseph Reymeier budai halászmester számára Vogel Sebestyén Antal gyárában, 1829.
Az installáció – “A halászmester akváriuma”
Joseph Reymeier egyike volt a Víziváros jómódú halászmestereinek. Módosságát mi sem bizonyítja jobban, minthogy ilyen elegáns bútort gyártatott stafírungként lányának. Csillogó üveg kubus, amit mi aranyhalakkal töltöttünk fel, hogy borsot törjünk egykori tulajdonosának orra alá.

Bútor 8. – Refektóriumszekrény
Tölgyfa, faragott oszlopfőkkel, sárgaréz veretekkel. Az Erzsébet rendi apácák Batthyány téri kolostorából. Készült az 1760-as években.
Az installáció – “Apácák tálalója”
A szekrény valaha az Erzsébet rendi apácák zárdájában állt, akik szelíd szeretetükkel és gyógynövényeikkel betegeket és öregeket gyógyítottak. Akárcsak névadójuk, Árpád-házi Szent Erzsébet, aki a legenda szerint egy alkalommal kenyereket vitt szegény gondozottjainak, mikor sógorával, Henrikkel találkozott. Kérdésére, hogy mit rejt a kötényében, Erzsébet tartva attól, hogy esetleg megtilthatják neki a jótékonykodást, így válaszolt: rózsákat. Mikor széttárta kötényét, a kenyerek helyett rózsák hullottak ki belőle eszerint Isten nem akarta, hogy a szent asszony hazudjon. Ezért ömlenek ki most az apácák szekrényéből gyógyfüvek és rózsák.

Bútor 9.– Iskolapad
Festett, öntöttvas vázszerkezet, bükkfa. Egykor Hüttl Tivadar porcelángyáros lánya, Margit tulajdona volt. Készült Feivel Lipót utódai iskola- és irodabútor gyárában Budapesten, 1913.
Az installáció – “Szó szót követ”
Látjuk, ahogy az otthon tanuló csenevész kisgyerek, Margitka a könyve fölé hajol, és ahogy közeledik a délután, a tanulás vége, fejében egyre intenzívebben mosódik össze a nap során elsajátított tananyag.

Bútor 10.– Ágy
Fenyőfa alapon diófa borítás, faragott, esztergált díszekkel, fényezett. Egykor Frecskay István pesti polgár, Szemlér Mihály apósa tulajdonában. Készítette Fremberg Zsigmond asztalosmester Pesten, 1836.
Az installáció – “A festő álma”
A festő megkapta az ágyat ajándékba apósától. A piktor a magyar népi zsánerfestészet első mestere, sőt megteremtője volt. Szivárvány színű álma áttört, csipkemintázatú baldachinként magasodik az ágy fölé.

Cup of Charm