FLOWER INTERIOR EVENT STYLING
Categories Menu

Amit az esküvői dekorációról tudni érdemes

1. HELYSZÍNVÁLASZTÁS

A helyszín a dekoráció szempontjából a legfontosabb döntés. Olyan helyszínt válassz, ami illeszkedik az általad megálmodott esküvő stílusához. Ha könnyed, rózsaszín romantikára vágysz, ne egy design éttermet válassz! Ha rusztikus vidékies hangulatú ceremóniát képzelsz, ne egy belvárosi palota dísztermét béreld ki! Hidd el, a helyszínt nem lehet alapvetően megváltoztatni, csak a hátrányait kicsit kompenzálni és ez előnyeit kiemelni, bárki is dekorál az esküvődön. Egy barnára lambériázott terem, az akkor is barnára lambériázott terem marad, ha takargatjuk és nem fog úgy hatni, mint egy hófehér. Ha a helyszín fix, akkor a dekorációt hangold hozzá.
Fontos tudnod, hogy minél több a helyszín, annál magasabbak a költségek. Ez nem csak azért van, mert a dekoráció mennyisége több, hanem mert a logisztika sokkal bonyolultabb és több emberre van szükség a dekorációs csapatban. Ez leginkább az időzítés miatt van így, hisz a dekorációs csapatnak egyszerre kell a templomban, a polgári szertartás és a buli helyszínén dolgoznia. Fokozottan növeli a költségeket, ha az általad választott csapat székhelye messze van a helyszíntől. Például egy budapesti virágost szeretnél felkérni egy veszprémi esküvő dekorálására. A dekoratőrnek ki kell mennie a helyszínre előzetes felmérésre, ami több száz kilométer esetén nyilván plusz költség. Ilyen távolságból megoldani a virágok szállítását, az esetleges ott alvást, hogy mondjuk egy reggeli esküvőre időben meglegyen minden, szintén költségnövelő tényező, az esküvő utáni bontásról nem is beszélve.

Blog_1

 

Fotó: Renata de Charrière, Styling: Cup of Charm

2. AZ ESKÜVŐ STÍLUSA

A lényeg a részletekben rejlik. Egy gyönyörű esküvő végén, egy közepesre sikerült torta illúzió romboló. Ez nem pénz, hanem odafigyelés kérdése, úgy időzíts, hogy maradjon mindenre energia. Az esküvő részleteinek kidolgozásához türelem kell, ne akarj mindent azonnal és ne akarj mindent egyszerre. Ha hagysz időt a dolgoknak általában jobb megoldások születnek. A végső összhatás érdekében érdemes jó előre meghúzni a határvonalakat, elköteleződni a színvilág vagy a stílus mellett és utána ahhoz következetesen ragaszkodni. Nem lehet mindent, ami tetszik, egy esküvőbe belezsúfolni. Ennek a stílusnak természetesen összhangban kell állnia a helyszín adta lehetőségekkel és az évszakkal. Nem feltétlenül kell túlbonyolítani a dolgokat. A stílus nem pénz és hatalmas volumenek kérdése. Szinte mindenre létezik olcsóbb, de mégis stílusos megoldás. Ebben tud segíteni egy jó szakember. Az ő dolga, hogy a te vágyaidat segítsen megvalósítani, ugyanakkor külső szemlélőként kontrollt jelentsen és felhívja a figyelmed a zsákutcákra. De semmiképpen sem az a dolga, hogy az ő stílusát rád erőltesse és még kevésbé, hogy előre kész egységcsomagokat adjon el neked. Az esküvőtök a ti napotok. Olyan ruhát, cipőt, dekorációt, környezetet válassz, amiben jól érzed magad. Fontosabb nap ez annál, mintsem, hogy feszengéssel teljen. Így lesz természetes és hozzád passzoló az esküvő.

 

esküvői dekorFotó Kövesdi Réka,Styling: Cup of Charm

esküvői dekor Fotó: Kondella Misi,Styling: Cup of Charm

3. MENNYIBE KERÜL A DEKORÁCIÓ?

Egy esküvő költségei a csillagos égig tudnak elszállni, de ésszerű keretek között is lehet tartani. Mióta rengeteg külföldi oldal elérhető és csodásan dekorált (főként angolszász területen köttetett) frigyet látunk, az álmok messzire elrugaszkodtak. Ezeknek az esküvőknek a nagy része körülbelül egy lakás árából készül el, ami nem egy tipikus esküvői büdzsé Magyarországon. Amikor inspirációs képeket gyűjtesz, próbáld meg időnként reálisan szemlélni azokat. Például megnézni, hogy milyen és mekkora virágcsokor van az asztalon és belegondolni, hogy ehhez képest mennyit fizetsz egy virágboltban egy szép csokorért. Vesd össze a kettőt és szorozd fel a kívánt darabszámmal! Gondold végig, hogy mindezt még a kiszállítás költsége is terheli. Ez segít reális képet kapni és nem fognak váratlanul érni az árajánlatok. A dekoratőr vagy stylist ideális esetben már hónapokkal az esküvő előtt rendszeresen konzultál veled, dolgozik az esküvődön. A dekoráció büdzséje az azon dolgozók munkadíját is tartalmazza nem csupán magát a dekoráció alapanyagát. Ezért félrevezető amikor az interneten kutatva csupán egyes elemek árával kalkulálsz. Például egy selyempapír pompom ára mondjuk 500 Ft, ennyiért lehet megvenni a boltban összehajtott állapotban. Erre az árra jön rá, hogy valaki széthajtogatja, “felborzolja” kiszállítja a helyszínre és felrakja a helyére, ha esetleg szükséges az esemény után kimegy a helyszínre és lebontja. Ha már jó előre tisztában vagy a büdzséddel, érdemes ezzel megkeresni a dekorost és tájékozódni, hogy mi fér bele az adott összegbe. Így sok energiát és felesleges kört spólsz meg.

 

esküvői dekor

Fotó: Kövesdi Réka,Styling: Cup of Charm

4. GRAFIKA

Sokan azt gondolják, hogy a meghívó nem számít, csak kiküldjük az információt és hogy csak a szokás végett kell. Manapság az esküvőhöz kötődő grafikai munka lényegesen többet jelent, az esküvő arculatát, stílusát meghatározó elem, ami a meghívó tervezésével kezdődik. Egy jó grafikus felfogadása megéri a befektetett pénzt, mert a szépen megtervezett ültetőkártya, menü és egyéb kiegészítők már eleve részben megoldják és egyben meg is határozzák az asztal dekorációjának kérdését. Az esküvői dekoratőrök, stylistok rendezvényszervezők rendszerint tudnak grafikust ajánlani.

esküvői dekorFotó: Kövesdi Réka, Grafika: Kövesdi Dóra,Styling: Cup of Charm

5. SEGÍTŐK

Kérj segítséget! Nem lehet egy fenékkel több lovon ülni. Az esküvőd napján nem tudsz a dekorációval foglalkozni. Bízz a szakemberekben! Lehet, hogy első pillantásra úgy tűnik, túlságosan emeli a büdzsét egy jó szakember alkalmazása, de hidd el, megéri, mert egy hozzáértő abban is tud segíteni, hogy hogyan tudod ár-érték arányban legjobban elkölteni a rendelkezésedre álló összeget. Olyan embereket válassz segítőnek, akik szimpatikusak és akikben megbízol. Ők lesznek a támaszaid, rájuk leszel utalva a nagy napon! Gyakran felajánlják a barátok a segítségüket, de gondold át, hogy valóban akarod-e, hogy a barátaidnak az esküvődről a sok elvégzendő feladat jusson eszébe és azon dühöngjenek, hogy lampiont kell akasztgassanak, amikor már sminkelni szeretnének. Sokszor ők sem tudják, hogy milyen munkát és felelősséget vesznek a nyakukba. Az esküvőn te vagy a vendéglátó, bánj a násznéppel ennek megfelelően!

esküvői dekor

Fotó: Kondella Misi

6. CSOKOR ÉS VIRÁGOK

Az esküvő virágai egy stílusban készüljenek. Ugyanazzal köttesd meg a csokrodat és az asztaldíszeket, kitűzőket! Ez rendszerint már eleve garantálja az egységes összképet. Ha szeretnéd visszafogni a virágköltséget mindenképp szezonális virágokban gondolkozz! Kérd ki a virágkötő véleményét, mutasd meg neki a ruhádat. A menyasszonyi csokor teszi fel a pontot az I-re. Tökéletesnek kell lennie. Stílusa, formája passzoljon a ruhádhoz, mérete ne legyen se túl nagy, se túl kicsi, mert mindkettő rontja az összképet. Alacsony termetű lányok ne válasszanak nagyon hosszú szárú csokrot. Ha nagy szoknyás, “királylányos” ruhád van, akkor a csokornak nagyobbnak, ha egyenes vonalú, kisebbnek kell lennie. Ebben egy tapasztalt virágkötő tud segíteni. A csokrod lehet kompaktabb (gömbhöz közelítő formájú, szorosabban kötött) és lazábban kötött. Hogy milyen legyen, azt az esküvő és a virágok stílusa határozza meg.

 

esküvői dekor

Fotó: Kondella Misi, Csokor: Cup of Charm

esküvői dekor

Fotó: Kövesdi Réka, Csokor:Cup of Charm

7. ÜLTETÉS

Az ültetés minden esküvőn nagy gond, ezért időben kezdj el foglalkozni vele. Általánosságban elmondható, hogy a hosszú asztal családiasabb, míg a körasztalok elegánsabb hatást keltenek. Gyakran kombinálják a körasztalt tábla asztallal, hogy a főasztalnál ülők szembe üljenek a násznéppel. Az asztalok elrendezését mindig az adott tér és a ti igényeitek határozzák meg. Az ültetéssel neked kell foglalkozni, mert csak te ismered a vendégeket. Majd olyan formában átadni azt annak, aki az ültetőkártyákat a helyükre rakja az asztaloknál, hogy az egy idegen számára is követhető legyen. Így nem lesz kavarodás.

esküvői ültetés

Fotó: Kövesdi Réka, Stylist:Cup of Charm

esküvői ültetés

Fotó: Fekete Csaba – Nászriporter, Stylist:Cup of Charm

8. A BÚTORZAT

Sokszor felmerül a kérdés, hogy mi dekoros és mi rendezvényszervezői feladat. Ennek egyik tipikus példája a bútorzat és a fénytechnika kérdése. A dekoratőr nem foglalkozik bútorbérléssel és egyéb rendezvényes kiegészítőkkel. Tehát ennek bérlése nem a dekoratőr hatásköre. Természetesen esztétikai szempontból érdemes kikérni a véleményét. Ugyanez igaz a fénytechnikára, de nem feltétlenül a dekorfényekre. Fénytechnika alatt érjük egy kül- vagy beltér megvilágítását, amire minden rendezvényen szükség van. Dekorfények alatt elsősorban különféle dekorációs égősorokra kell gondolni, amik inkább hangulatvilágítást adnak, semmint elegendő fényt a vacsorához. Ilyen égősorok ügyében feltehetően tud segíteni a dekoratőr. Amire érdemes gondolni, hogy bármilyen rendezvényre dekorált térben legtöbb székből van. Tehát látvány szempontjából a tér egyik legfőbb meghatározó eleme a szék lesz, érdemes erre gondolni bútorválasztáskor.

esküvői dekor

Fotó: Kövesdi Réka, Styling:Cup of Charm

9. FOTÓK A DEKORÁCIÓRÓL

Ha igazán szép képeket szeretnél magáról a dekorációról, akkor erről a fotóst és a dekoratőrt időben tájékoztatnod kell és erre időt és alkalmat kell biztosíts a dekoratőr segítségével a fotósnak, mert vacsora közben nem fogja tudni megoldani a teríték és az asztali dekoráció fotózását. Ezeket akkor lehet szépen fotózni, amikor a násznép még nem érkezett meg a helyszínre. Gondolj rá, hogy a gyönyörű tortát már sötétben fogjátok felvágni, a desszertasztal előtt pedig gyerekek fognak tolongani. Ha szép képet akarsz erről az eseményről és/vagy magáról a tortáról, desszertasztalról, akkor megfelelő időzítésre, világításra lesz szükség, vagy arra, hogy a fotós a tortát még világosban tudja lefotózni. Ne feledd, hogy néhány tárgyon kívül, csak a fotók és a videók maradnak meg emlékül az esküvődről.

esküvői dekoráció - az esküvői torta

Kövesdi Réka, Torta: Torta bolt és DrCukrász

esküvői dekoráció - az esküvői torta

Fotó: Kövesdi Réka, Torta: Az én tortám

10. BONTÁS

Bár a készülődéskor még nem esik jól erre gondolni, mégis érdemes egyeztetni a résztvevőkkel, hogy hogyan történik a bontás. Gondold át, hogy vannak-e olyan elemek, amiket szeretnél elvinni, esetleg a násznépnek szétosztogatni. Amit szeretnél megtartani (például vendégkönyv), arra ki figyel, ki viszi el (te, rendezvényszervező, ceremóniamester, dekoros) és mikor kapod ezeket meg. Egyeztess erről előre a segítőiddel, hogy ne este, fáradtan, ünnepi hangulatban kelljen ezzel foglalkozni, vagy utólag sajnálkozni, hogy esetleg valami nincs meg. Sokan gondolják, hogy még este maguk lebontják a dekorációt, de biztos lehetsz benne, hogy nem lesz hozzá kedved.

esküvői dekoráció

Fotó és styling: Cup of Charm

+ 1. AMIN SOKAN AGGÓDNAK

A násznép “foglalkoztatása”, lekötése ilyen-olyan játékokkal, teendőkkel, táncoktatással, hosszabb-rövidebb kvízekkel stb., sok párnak okoz fejtörést. Egy-két ilyen elemet érdemes kitalálni, ha adja magát és vicces, szórakoztató, de nem szabad túlzásba vinni. A kevesebb több elve SOKKAL jobban működik. A vendégeid nem ezért vannak ott az esküvődön, hanem hogy találkozzon a család, ismerkedjenek, beszélgessenek. Teremtsd meg az ünneplés és egy jó buli feltételeit, a többit megoldja a násznép! Gondold magadat a helyükbe és semmi olyat ne várj tőlük, amit te nem tennél meg szívesen, húzódozás nélkül. És ne feledd, ha te jól érzed magad a saját ünnepeden az a násznépre is átragad!

esküvői dekoráció

Fotó: Sylvain Bouzat

Follow Us on Facebook Join Us on Pinterest Connect With Us on Instagram English Magyar

CONNECT WITH US ON INSTAGRAM
Cup of Charm